Menü Bezárás

Formázás

A kiszakított tésztánkat lisztezett munkalapon formázzuk készre, ügyelve arra, hogy a külső felülete egységes és zárt maradjon.

Az előírt érlelési idő leteltével a tésztánkat szakasztjuk. Mint korábban említettük a receptek 1 kilogrammos nyers tésztára vonatkoznak, javaslatunk szerint a tészta 12 db kisebb péksütemény, 4 db bagett vagy 2 darab vekni esetleg 2 db gyökérkenyér készítéséhez elegendő.

KENYÉRSÜTÉS - Formázás

A kiszakított tésztánkat lisztezett munkalapon formázzuk készre, ügyelve arra, hogy a külső felülete egységes és zárt maradjon, hogy az erjedés során keletkező gázok ne tudjanak elszökni.

A készre formázott áruk a kis méret miatt nem feltétlenül igényelnek külön szakajtó edényt. Vekni esetében igény szerint használhatunk jó hőszigetelő képességű gyékényből készült kosárkát, vagy fonott nyersvászonnal bélelt kosárkákat.

Nagyon fontos a megadott kelesztési idő minimális betartása.

A sütőnket a szakasztással egy időben kezdjük el melegíteni.

„Szakasztás

Midőn már fülik a kemencze, szakasztáshoz fog a gazdasszony. Ennek alkalmábal ujra meggyurja minden kenyérnek a tésztáját, oldalról oldalra fordítja, és töb izben a teknő oldalához üti, s minekutána gömböleg formát vett magára, a szakasztóba veti. A szakasztóban a jó tészta ujra dagadni és kelni kezd, ha a hidegség nem gátolja. Ez a kelés fertály óra alatt megeseik, s akkorra a kemnczének is be kell fülnie, különben nem leszen a kenyér domboru.”

(Czifray István szakács mester: Magyar nemzeti szakács könyv, 1833)