Vitalit, szénhidrátcsökkentett keverék. 1 kg keverék 2,0 kg szénhidrát csökkentett kenyér elkészítéséhez elegendő. A víz és az élesztő hozzáadásán kívül nincs szükség másra.
Egyedülálló keverék, amelynek szénhidráttartalma 11 %, fehérjetartalma 33 %, magas rosttartalommal adalékanyagok nélkül.
Hozzávalók
Vitalit keverék: 500 g
Élesztő (szárított): 14 g
Víz: 425 g
Figyelem! A keverék a szükséges sót tartalmazza.
A hozzávalókat tegyük keverőtálba és kézzel készítsünk előtésztát. A keverék elsőre hígnak tűnik majd, de semmi pánik.
Pihentessük 20 percig, (hogy a tésztában a víz egyenletes eloszlású legyen, illetve a szemcsék megduzzadjanak), majd dagasszuk újabb 2 percig.
Formázás:
Az elkészült tésztát formázzuk hosszú rúd formára. Vágjuk hat részre, és gömbölyítsünk gombócokat.
30 perc előkelesztés után formázzuk hosszúkásra.
A sütőt 40 C fokra előmelegítjük.
A tésztákat vízzel meg spricceljük és a kis vekniket átlós irányban három vágással bemetsszük. Majd az előmelegített sütőbe tesszük és 30 percig előkelesztjük.
A tésztákat kivesszük és kelesztjük, míg a sütő 220 C fokra melegszik.
Ha a sütő elérte a kívánt hőmérsékletet a tésztákat egy újabb spriccelés után berakjuk és 15 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 180 C fokra csökkentjük és további 25-30 percig sütjük.
Amennyiben a héja tetszetősen megpirult kivesszük és fa rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
Megvágni csak akkor érdemes, ha legalább langyosra hűlt, mert a meleg vágott részen hamar szárad.