Menü Bezárás

Vitalit keverék

Egyedülálló, magas fehérjetartalmú keverék, mely kenyér, de aprósütemények készítésére is ajánlott.

Vitalit, szénhidrátcsökkentett keverék. 1 kg keverék 2,0 kg szénhidrát csökkentett kenyér elkészítéséhez elegendő. A víz és az élesztő hozzáadásán kívül nincs szükség másra.

Egyedülálló keverék, amelynek szénhidráttartalma 11 %, fehérjetartalma 33 %, magas rosttartalommal adalékanyagok nélkül.

Hozzávalók

Vitalit keverék: 500 g
Élesztő (szárított): 14 g
Víz: 425 g

Figyelem!  A keverék a szükséges sót tartalmazza.

A hozzávalókat tegyük keverőtálba és kézzel készítsünk előtésztát. A keverék elsőre hígnak tűnik majd, de semmi pánik. 

Pihentessük 20 percig, (hogy a tésztában a víz egyenletes eloszlású legyen, illetve a szemcsék megduzzadjanak), majd dagasszuk újabb 2 percig. 

Formázás:

Az elkészült tésztát formázzuk hosszú rúd formára. Vágjuk hat részre, és gömbölyítsünk gombócokat. 

30 perc előkelesztés után formázzuk hosszúkásra.

A sütőt 40 C fokra előmelegítjük.

A tésztákat vízzel meg spricceljük és a kis vekniket átlós irányban három vágással bemetsszük. Majd az előmelegített sütőbe tesszük és 30 percig előkelesztjük.

A tésztákat kivesszük és kelesztjük, míg a sütő 220 C fokra melegszik.

Ha a sütő elérte a kívánt hőmérsékletet a tésztákat egy újabb spriccelés után berakjuk és 15 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 180 C fokra csökkentjük és további 25-30 percig sütjük.

Amennyiben a héja tetszetősen megpirult kivesszük és fa rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

Megvágni csak akkor érdemes, ha legalább langyosra hűlt, mert a meleg vágott részen hamar szárad.