Menü Bezárás

Kenyérkeverékek házhozszállítása országosan, receptek, leírások

Ezt az oldalt a házi kenyérsütéssel foglalkozó vállalkozó szellemű olvasóinknak hoztuk létre. Célunk, hogy egyrészről összefoglaljuk a kenyérsütéssel kapcsolatos fogalmakat, tudnivalókat, másrészről tippeket, tanácsokat adjunk a kenyérkészítéssel kapcsolatban

Ezt az oldalt a házi kenyérsütéssel foglalkozó vállalkozó szellemű olvasóinknak hoztuk létre. Célunk, hogy egyrészről összefoglaljuk a kenyérsütéssel kapcsolatos fogalmakat, tudnivalókat, másrészről tippeket, tanácsokat adjunk a kenyérkészítéssel kapcsolatban, harmadrész olyan kész keverékek vásárlására nyújtsunk lehetőséget, melyek változatos, de ugyanakkor egyszerű és egészséges kenyerek sütését teszik lehetővé.

kenyér gabonafélék, illetve kukorica lisztjéből sült, erjesztett tészta, az újkorban alapvető néptáplálék. Némileg különböző formában ugyan, de a világ minden részén fogyasztják.

Összetevők: lisztvízkovász/élesztő. (Wikipédia)

Milyen a jó kenyér?

Kenyérsütés otthon
Kenyérsütés otthon

Jó kenyérnek azt tartjuk, melly domboru, héjja se nem igen lágy, se nem felette kemény, sárga vagy barna, de nem fekete égett, nincs elválva a belétől, béle szivós, és nem morzsolódik, ha a bélét benyomják, ismét felduzzad magától, inkább apró sűrű, mint igen lyukacsos, jó izü, s még napok mulva sem savanyu, a tejet felissza, mint a spongyia, ha a fenekét megütik ököllel, az egész kenyér egyaránt megrendül.

Fő fogásai a kenyérsütésnek

Hogy a kenyérben az előszámlált tulajdonságok meglegyenek, a jól megválasztott és elkészitett kenyérnek való buzából czélerányos őrlés által nyert derék liszten kívül, különösen vigyázzon a gazdaaszzony a kovászra, dagasztásra, vizre, sózásra, szakasztásra, kemenczére, és ennek jó befütésére. A jó kenyársütő gazdasszonyok kétféle kovásszal élnek. Egyiket a Tisza mellett párnak ,agy élesztőnek, a másikat pedig a Dunántul záporkának vagy czögnek nevezik németesen. A párt sütnivalónak is hivják.”
(Czifray István szakács mester: Magyar nemzeti szakács könyv, 1833)

Az idők változnak, ma már jó minőségű liszthez könnyedén hozzáférünk minden boltban, a kovászt felváltotta a könnyen beszerezhető friss vagy szárított élesztő. Kemencében sütni pedig igen kevesen tudnak. Ettől függetlenül nem kell lemondanunk az otthoni sütésről, csak a hozzáférhető anyagokat és a mai kor infrastruktúráját kell megfelelően használnuk.


Pikáns kenyér keverék

Kenyérsütés otthon

Tekintse meg kenyérkeverékeinket, amelyek segítségével otthon
is elkészítheti az egyedi, ízletes és egészséges kenyereket!